foto Wim Vanseveren
©Kristof Vadino
wim vanseveren

Germanist Wim Vanseveren (°1956) was 7 jaar directeur van Cultureel Centrum Gildhof in Tielt.

Hij slaagde in het examen producer van de VRT en maakte 10 jaar lang jeugdprogramma’s zoals Buiten de Zone, Dag Sinterklaas, Kulderzipken en De Boomhut. Hij was productiemanager van onder meer Heterdaad en Stille Waters, tot hij in 1998 netmanager werd van één (toen TV1), dat hij opnieuw marktleider maakte. Na vijf jaar ging hij het overheidsagentschap Toerisme Vlaanderen leiden, tot Piet Van Roe hem vroeg om terug te komen naar de Reyerslaan als directeur televisie en vervolgens mediadirecteur.

Hij verliet de Openbare Omroep definitief eind 2007 en stichtte als media- en cultuur-deskundige zijn consultancy-vennootschap Uitzichten. Sindsdien kreeg hij onder meer opdrachten van de Nederlandse Publieke Omroep, de Nederlandse Raad voor Cultuur, Kunstencentrum Vooruit, de steden Kortrijk, Oostende en Oudenaarde, het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Boerenbond, Koning Boudewijnstichting, Provincie Vlaams Brabant, Facultyclub, Leuven, Uitgeverij Lannoo, enz.

Van 1 september 2015 tot 31 augustus 2019 was Wim Vanseveren directeur van het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, waar hij instond voor vernieuwing, verruimd (digitaal) bereik en verhoogde inkomsten.

Sinds september 2019 neemt Wim Vanseveren opnieuw selectief opdrachten aan: strategische begeleiding nieuwe Ensorhuis (Oostende), coördinator Ensor 2024 (Oostende) en exploitatie gerestaureerde Boekentoren (Universiteit Gent).

Wim Vanseveren is voorzitter van Theater Malpertuis en De Ensors. Hij is bestuurder van Filmfestival Oostende en adviseert het kortfilmfestival Tegenstroom (Nl.). Verder maakt hij deel uit van de raad van advies van de Universiteit van Vlaanderen en het Instituut voor de Nederlandse Taal (Nl.). De afgelopen twee decennia werd hij meermaals in Nederland gevraagd voor diverse commissies rond televisie en mediabeleid.